Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Προκύρηξη ΟΚΔΕ για Απεργία 20/5


ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!

Να μην περάσει το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κυβέρνησης – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε.



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΜΑΗ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ –μαριονέτα του ΔΝΤ και της ΕΕ-, ενέκρινε στο «Υπουργικό συμβούλιο» της 10ης Μάη, ένα νέο (το 9ο μέσα σε 21 χρόνια) αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Μνημόνιου Συνεργασίας κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ, που υπογράφτηκε πριν λίγες ημέρες ερήμην και ενάντια στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Ένα νομοσχέδιο, που προσπαθεί να ξεγελάσει την κοινωνία, για να μπορέσει τελικά να ψηφιστεί από μια θλιβερή κοινοβουλευτική μειοψηφία και να εφαρμοστεί, πράγμα πλέον πολύ δύσκολο.




Στα μέτρα του Μνημονίου Συνεργασίας Το νέο αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα επιχειρεί να καταργήσει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης -και πρώτα και κύρια των συντάξεων-, κατά τον οποίοόλοι οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν σε έναν κοινό «κουμπαρά», για την στήριξη όποιου έχει ανάγκη λόγω γήρατος, ασθένειας, αναπηρίας, ανεργίας, ατυχήματος, ορφάνιας, χηρείας, και γενικά του ανήμπορου προς εργασία. Το νέο πράγματι σύστημα –όπως διαφήμιζαν Λοβέρδος και Κουτρουμάνης- είναι άκρως ανταποδοτικό βασισμένο στην αρχή «ό,τι δίνεις παίρνεις». Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση του κράτους για την καταβολή των όποιων συντάξεων και παροχών, καθώς σύμφωνα με το Μνημόνιο συνεργασίας όλα (όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, έτη εργασίας, ύψος συντάξεων, ασφαλιστικές παροχές, υγεία, πρόνοια) τίθενται σε διαρκή έλεγχο και με μια Υπουργική Απόφαση –αν χρειαστεί κι αυτή- θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, την δημοσιονομική πειθαρχία, το χρέος, τις απαιτήσεις των δανειστών. Αυτή είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής «κυβέρνησης» στο Μνημόνιο συνεργασίας, διαφορετικά η δανειοδότηση θα κοπεί. Ακόμη το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι δαπάνες του κράτους για συντάξεις (σήμερα 4,8% του ΑΕΠ) θα παγώσουν έως και το 2030(!), ενώ η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και όσα άλλα μέτρα χρειαστούν, θα σχεδιαστούν σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τέλος, κάποια σημεία του Μνημονίου, που δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα κατέβουν πολύ σύντομα με άλλα νομοσχέδια ή τροπολογίες, όπως για παράδειγμα η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με τους άντρες στο δημόσιο.

Συντάξεις «ελεημοσύνης» Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (κυρίως με την μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης), οι κύριες συντάξεις γήρατος πέφτουν πολύ κάτω από το νομοσχέδιο Γιαννίτση, στο επίπεδο μιας ελεημοσύνης. Όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλούς μισθούς –δηλαδή στη σημερινή κρίσηη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών- θα τιμωρούνται με επίσης χαμηλές συντάξεις. Για παράδειγμα μέχρι σήμερα για 15 έτη εργασίας τα Ταμεία δίνουν σύνταξη το 30% του συντάξιμου μισθού (σ.μ.), ενώ με το νέο σύστημα θα δίνουν το 10,5% για σ.μ. έως 850 ευρώ, το 11,55% από 1.600 έως 1.800 ευρώ και το 19,05% για άνω των 4.200 ευρώ. Δηλαδή μειώνεται η σύνταξη όλων, αλλά περισσότερο των χαμηλόμισθων, των πιο αδύναμων. Αντίστοιχα για 35 έτη εργασίας τα ποσοστά αναπλήρωσης διαμορφώνονται από 70% που ήταν μέχρι σήμερα, στα 26,04%, 43,12% και 57,54% για τις παραπάνω κατηγορίες. Ποσοστό αναπλήρωσης 70% θα δικαιούνται πλέον μόνο όσοι έχουν 40 έτη εργασίας και σ.μ. άνω των 4.200 ευρώ! Πιο συγκεκριμένα, για 15 έτη εργασίας οι κύριες συντάξεις θα είναι 42 ευρώ για σ.μ. 400 ευρώ, 73,5 ευρώ για σ.μ. 700 ευρώ, 84 ευρώ για σ.μ. 800 ευρώ. Οι αντίστοιχες κύριες συντάξεις για 35 έτη εργασίας θα είναι 104,16 ευρώ,182,28 ευρώ , 208,32 ευρώ! Ανάλογα θα προσαρμοστούν γρήγορα και οι επικουρικές συντάξεις με Υπουργικές Αποφάσεις.

Σε αυτές τις συντάξεις θα προστεθεί από το 2018 η λεγόμενη «βασική σύνταξη» ύψους 360 ευρώ. Πρόκειται για ένα προνοιακό επίδομα του κράτους τύπου ΕΚΑΣ, που θα χορηγείται με προϋποθέσεις, ενώ το ύψος και η διάρκεια χορηγείας του θα είναι στην ευχέρεια του κράτους, του Υπουργού, της κυβέρνησης, δηλαδή στο έλεος του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.

Κανένα δεν πείθουν πλέον οι φιλολογίες της κυβέρνησης, του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. για «κοινωνική δικαιοσύνη» και για «συμμάζεμα». Κάτω από το βάρος της μεγαλειώδους απεργιακής κινητοποίησης–έκρηξης στις 5 Μάη, υπό την ασφυκτική πίεση των 500.000 αγανακτησμένων και εξοργισμένων διαδηλωτών, η κυβέρνηση κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να ωραιοποιήσει το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα. Γι αυτό πρόσθεσαν διάταξη με την οποία «επαναφέρουν» την σύνδεση των κατώτατων ορίων σύνταξης γήρατος (ίσως ο καλύτερος δείκτης για τον κοινωνικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος) με τα 15 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, περίπου 21 χρόνια μετά την κατάργηση αυτής της σύνδεσηςτην περίοδο ’90 –’92 από το αντιασφαλιστικό του Μητσοτάκη. Κι αυτό όμως είναι μια ακόμη υποκρισία, καθώς το εργατικό κίνημα είχε επιβάλλει ανέκαθεν στην Ελλάδα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Άλλωστε με το Μνημόνιο όλα όσα διατυπώνονται σε αυτό το νομοσχέδιο τελούν υπό αίρεση κάτω από την πίεση των δανειστών, ενώ ο ίδιος ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη σύντομα θα μειωθεί με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα αφορά επίσης την υγεία και την πρόνοια. Στερεί πόρους από τον ΟΑΕΔ, σε μια στιγμή που χρειάζεται έσοδα για τους ανέργους. Ενοποιεί όλους τους φορείς υγείας στο ΕΣΥ, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους υπό συγχώνευση τομείς (βλέπε μετατάξεις, απολύσεις κλπ) αλλά και για το σύνολο των ασφαλισμένων και των παροχών υγείας.

Δεν θα περάσει! Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πληρώσουμε με την διάλυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης το χρέος, για το οποίο δεν ευθυνόμαστε. Το ποτάμι οργής, αγανάκτησης και αηδίας, που ξεχύθηκε στην Γενική Απεργία στις 5 Μάη, μπορεί και πρέπει να πολλαπλασιαστεί με αφετηρία την νέα Γενική Απεργία στις 20 Μάη και για όσο χρειαστεί. Εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί κάθε πλούτου, είμαστε η δύναμη, μπορούμε να συντρίψουμε την θλιβερή κοινοβουλευτική μειοψηφία. Με την ενότητά μας, με Γενική Απεργία διαρκείας, με διαδηλώσεις, καταλήψεις σε χώρους εργασίας, δημόσια κτίρια, δρόμους κλπ, με δυναμικές κινητοποιήσεις μπορούμε να νικήσουμε, να τους εμποδίσουμε να βάλουν την υπογραφή τους.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ να ριχτούμε στη μάχη για την προετοιμασία αυτού του αγώνα.Με επιτροπές αγώνα, με Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στα σχολεία και τις σχολές, στις γειτονιές. Να ενημερώσουμε, να ξεσηκώσουμε, να ενώσουμε τους πάντες. Να οργανώσουμε οι ίδιοι τους αγώνες μας, να οδηγήσουμε όλα τα ρυάκια οργής, αγανάκτησης και αντίστασης στο δρόμο.




·ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

·ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε.

·ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΕΞΩ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

·ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

·ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ


Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.