Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Συλλογικότητα “Αγάντα” – Νομάδες Αναρχικοί Νάουσας


Ως δημιουργοί της κοινωνίας βιώνουμε τη σημερινή της κρίση σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Κεφάλαιο και κράτος με διευθυντή ορχήστρας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κήρυξαν τον πόλεμο στους εργαζόμενους της χώρας, με στόχο την αλλαγή συσχετισμού δύναμης ανάμεσα σε αφεντικά και εργάτες. Η επίθεση αυτή είναι κομμάτι του παγκόσμιου πολέμου των νέων υπερεθνικών συνασπισμών κεφαλαίων και κρατών, στα πλαίσια των μεταξύ τους αντιθέσεων για κυριαρχία. Αργά ή γρήγορα στη θέση των ντόπιων εργαζόμενων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι της Ισπανίας, Πορτογαλίας, και της υπόλοιπης Ευρώπης. Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της ανθρώπινης κατάστασης. Η εξέλιξη της κοινωνίας θα εξαρτηθεί από την έκβαση της πάλης ανάμεσα σε αφεντικά και εργάτες, κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. Σε αυτό το σταυροδρόμι εμείς επιλέξαμε το δρόμο μας, δημιουργώντας τη συλλογικότητα της “Αγάντα”.


Ως “Αγάντα” αναγνωρίζουμε πως στην εποχή της παγκοσμιότητας, η καθημερινότητα των υπηκόων της Αυτοκρατορίας διατάσσεται γύρω από τη σχέση κεφαλαίου- εργασίας, και την ανειρήνευτη μεταξύ τους πάλης. Η διάταξη αυτή δεν υπερκαθορίζεται από την οικονομία, αλλά αναδύεται μέσα από την παραγωγή και αναπαραγωγή δυαδικών μορφών εξουσίας. Η συλλογικότητα μας στοχεύει στην οργάνωση της αντίστασης, της άρνησης και της καταστροφής όλων των δομών εξουσίας, στην οικονομία, την πολιτική, τη μάθηση, την επιστήμη, τη γλώσσα, τις σχέσεις των φύλων, τον πολιτισμό. Ο δρόμος μας χαράσσεται από την επιλογή της ρήξης με κάθε σχέση στην καθημερινή ζωή μας, που παράγει ιεραρχίες, κυρίαρχους και κυριαρχούμενους, ανώτερους και κατώτερους, ειδικούς και ανειδίκευτους, διευθυντές και εκτελεστές, αφεντικά και δούλους.

Αυτοπροσδιοριζόμαστε ως νομάδες- αναρχικοί σε μία πληθυντική πραγματικότητα, όπου κράτος και κεφάλαιο διατάσσουν και ελέγχουν τα πλήθη, μέσω της κωδικοποίησης τους σε δυαδικές ταυτότητες – εμείς και οι άλλοι (άνδρας-γυναίκα, ομοεθνής- αλλοεθνής, πολιτισμένος απολίτιστος, υπήκοος- απόβλητος κλπ)- με κύριο σκοπό την μεγιστοποίηση της παραγωγικής εκμετάλλευσης τους και του κέρδους. Ως αναρχικοί η διεισδυτικότητα, η λειτουργικότητα και η κοινωνική ωφέλεια της τοποθέτησης μας βασίζεται, εμπνέεται και διαχέεται από τη σύγκρουση της με το σύνολο του εξουσιαστικού οικοδομήματος, ενάντια στη θέληση κράτους/κεφαλαίου να διαμεσολαβήσουν στη ρύθμιση όλων των πλευρών της καθημερινής μας δημιουργίας. Δεν είμαστε ένας ακόμα χώρος, μία ακόμα συλλογικότητα, μία ακόμα ταυτότητα εγκλωβισμένη μέσα στα όρια των παραδοσιακών σχημάτων. Δε διεκδικούμε για τον εαυτό μας καμία πρωτοπορία, καμιά ουσία, κανέναν ου—τόπο. Αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο στο μηδενιστικό ναρκισσισμό της ατομικότητας απελευθερώνοντας την ατομική μας ενέργεια μέσα στις κοινωνικές μας συναρθρώσεις.

Ως νομάδες-αναρχικοί είμαστε εραστές της ελευθερίας, της αυτοκυβέρνησης, της συμβίωσης χωρίς επιβολή, με βάση τις αρχές της της αυτονομίας, της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας βοήθειας και της συναινετικής ομοφωνίας. Διαμορφωνόμαστε ανοιχτά μέσα στην κοινωνία, ως ενεργά μόρια της σε μία διαρκή διαδικασία δόμησης -ρήξης – αποδόμησης, δηλαδή διαρκούς κίνησης και δημιουργίας. Πειραματιζόμαστε σε αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες για τη δημιουργία και τη δοκιμή στην πράξη, νέων κοινωνικών δομών αυτοοργάνωσης. Αποποιούμενοι μια παρελθοντολογία που θα μας εγκλώβιζε σε μία νοσταλγική αναπόληση εξιδανικευμένων μικρών κοινωνιών, προσανατολιζόμαστε περισσότερο στην αναζήτηση και θεμελίωση ανθρώπινων σχέσεων συνύπαρξης στο σύγχρονο χώρο και τον τοπικό χρόνο, όπου η ελευθερία των ατομικών επιλογών ενθαρρύνεται και προστατεύεται, πάντα στα πλαίσια της αμοιβαιότητας αλλά και της υπεράσπισης της ελευθερίας και των σχέσεων ισότητας του συνόλου.

Όλες οι δημιουργικές δράσεις μας βασίζονται στις αρχές της οριζόντιας – αδιαμεσολάβητης άμεσης δράσης των ατόμων. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται άμεσα και δημοκρατικά, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία των συμμετεχόντων και αν είναι δυνατόν της ομοφωνίας. Με τον τρόπο αυτό θεσμίζουμε αναδεικνύοντας την πληθυντικότητα των διαφορετικοτήτων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Αρνούμαστε κάθε μορφή ιεραρχικής οργάνωσης της καθημερινότητας μας, μέσω της κυκλικής ανακλητής ανάθεσης και εθελοντικής υιοθέτησης των δράσεων, σε κάθε επιμέρους καταμερισμό του συλλογικού μας έργου.

Δε θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη συνταγή δημιουργίας – ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης υπεράνω όλων – της ελευθεριακής αυτόνομης κοινωνίας. Ως νομάδες συμμετέχουμε ατομικά και/ή συλλογικά, ελεύθερα και πέρα από ταυτότητες σε κάθε ανάλογο εγχείρημα, που στοχεύει στην αντίσταση και τη ρήξη συνολικά ή με επιμέρους στοιχεία της κυριαρχίας. Ενεργοποιούμε τη διαφορετικότητα μας σε κάθε προσπάθεια αυτοοργάνωσης, χωρίς να επιδιώκουμε την επιβολή του δικού μας φαντασιακού τόπου, διατηρώντας όμως την αυτονομία μας και το δικαίωμα κριτικής σε κάθε άλλο χώρο αυτοκυβέρνησης.

Θεωρούμε ότι η επανάσταση αρνείται δημιουργώντας πολύκεντρους και άκεντρους τόπους, χωρίς ιεραρχίες και γραφειοκρατίες στο εσωτερικό τους, στη βάση της άμεσης δράσης και δημοκρατίας. Η επανάσταση είναι πάνω από όλα ένα παιχνίδι διαρκούς πολιτιστικής και κοινωνικής αυτοδημιουργίας/ ανατροπής. Επιθυμούμε μία κοινωνία όπου τα μέλη της δημιουργούν χώρους και χρόνους συλλογικής αυτοκυβέρνησης και αυτονομίας, σε στέκια, σχολεία, δήμους, θέατρα, σωματεία, συνεταιρισμούς και συλλογικότητες, στην εργασία, την κατανάλωση, τη μάθηση, την πολιτική, τον καθημερινό πολιτισμό, όλες τις στιγμές της κοινωνικής ζωής.

Στη διαδικασία της αυτοπραγμάτωσης μας έχουμε ένα σημαντικό υλικό: την Πόλη. Η Πόλη αποτελεί τον τόπο δράσης και οργάνωσης της “Αγάντα”. Η πόλη είναι η μήτρα που γεννά τις εμπειρίες μας και συνάμα η κοίτη όπου επιστρέφουν τα αποτελέσματα της αξιοποίησης τους. Είναι ένα κλαδί μέσα σε ένα δίκτυο κλαδιών – πόλεων ενός δέντρου. Ως νομάδες αναρχικοί αποτελούμε ένα παρακλάδι της πόλης μας, που ζει, αλληλεπιδρά, αλληλοεξαρτάται από όλο το δέντρο. Όλες οι δράσεις ατόμων/ ομάδων και των αυτοοργανωμένων θεσμών τους αποτελούν τα μπουμπούκια του δέντρου, που μέσω ενός κεντρικού δικτύου αυτοοργάνωσης, ενός κορμού μπορεί να οδηγήσει στην καρποφορία. Αναζητούμε και δημιουργούμε μαζί με άλλες συλλογικότητες αυτό το δίκτυο αυτοοργάνωσης.

Η “Αγάντα” είναι το καράβι μας και αυτό είναι το ταξίδι μας. Ένα ταξίδι προς την αταξική ελευθεριακή αντεξουσιαστική κοινωνία. Ένα συνεχές νομαδικό ταξίδι Αυτονομίας προς την Αναρχία, στο σήμερα, στο αύριο, για πάντα.


http://aganta.squat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.