Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Συμβουλές για νέους ανέργους και απολυμένους

  • Οικογενειακή σύμβουλος παρουσιάστηκε στη τηλεόραση από καθεστωτικό μέσο για να δώσει ψυχολογικές συμβουλές σε νέους ανέργους λόγω απολύσεων:
    αν σας απολύσουν, δείτε το σαν ευκαιρία για ανάπτυξη, για να μάθετε κάτι καινούριο, να βελτιωθείτε, να αλλάξετε αυτό που κάνετε, να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.
    μην το βάζετε κάτω μετά από μια απόλυση, υπάρχει πάντα ελπίδα.
    και μπλα-μπλα-μπλα.
    Ας εξηγήσουμε πρώτα τί πραγματικά εννοεί:
     
  • αν σας απολύσουν, να πάτε σε κολέγιο ή σεμινάρια (με το αζημίωτο φυσικά) να μάθετε κάτι καινούριο, βοηθώντας παράλληλα και την οικονομία ως καταναλωτής (όταν εργάζεσαι πλουτίζει ο εργοδότης, κι όταν σπουδάζεις πλουτίζει ο κολεγιάρχης), ενώ κάνετε πράξη το νεοφιλελεύθερο δόγμα του ανταγωνισμού αφήνοντας πίσω σας άλλους ανέργους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την εκπαίδευσή τους... τί είπατε; είστε κι εσείς στη θέση τους; ε, μη τα θέλετε κι όλα δικά σας!
     
  • μην σταματάτε να πιστεύετε στην ελπίδα ότι κάπου-κάπως-κάποτε θα βρείτε δουλειά μέσα σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα, όπως και το μεσαίωνα οι παπάδες υπόσχονταν στους σκλάβους ζωή και κότα στο παράδεισο, μετά από τη πεινασμένη ζωή στη κοινωνική ζούγκλα.
    Τί όμορφα που μας κάνει να νιώθουμε η τηλεόραση! Αν μας απολύσουν να πάμε να τα σκάσουμε σε σεμινάρια να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να έχουμε ελπίδα! Απλό ακούγεται! Τώρα, τί θα φάω σήμερα; Τί θα φάνε τα παιδιά μου; Πού θα κοιμάμαι όταν δεν θα έχω να πληρώνω νοίκι; Αλλά τί ανησυχώ, αφού στη κυβέρνηση είναι οι ίδιοι , άμα μπατιρίσω θα με σώσει το κοινωνικό κράτος!

    Προφανώς οι ψυχολογικές συμβουλές της τηλεόρασης κάπου έχουν λάθος. Έτσι λοιπόν ας δώσουμε κι εμείς τις δικιές μας συμβουλές στους νέους ανέργους-απολυμένους: (η συγγραφέας είναι άνεργη εδώ και χρόνια)

    Συμβουλές για νέους ανέργους και απολυμένους.
    Από άνεργο σε άνεργο!
     
  • Αν σε απολύσουν, δες το σαν ευκαιρία για ανάπτυξη ταξικής συνείδησης. Διάβαζε ό,τι μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο και στα στέκια-καταλήψεις της περιοχής σου.
     
  • Αναβάθμισε τις γνώσεις σου ταξικής αυτο-άμυνας στο δρόμο, μάθε τί κάνει το μαλόξ, μάθε να ξεχωρίζεις τους ρουφιάνους, μάθε να δείχνεις έμπρακτα την οργή σου.
     
  • Μη το βάζεις κάτω και μην απελπίζεσαι, πήγαινε στο κοντινότερο στέκι-κατάληψη και κάνε νέους φίλους, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με σένα.
     
  • Γίνε, επιτέλους, πιο ανταγωνιστικός: αντί να παρακαλάς για μια δουλειά, κατέβα στις πορείες και απαίτησε το τέλος του συστήματος που δημιουργεί την ανεργία.
     
  • Να συμμετέχεις στις συνελεύσεις και στις διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες που γίνονται σε στέκια-καταλήψεις της περιοχής σου.
     
  • Βοήθα τα έντυπα και websites της τάξης σου με κείμενα, μεταφράσεις, επιμέλεια.
     
  • Αν έχεις internet, μάθε πώς να μπαίνεις ανώνυμα και φτιάξε το δικό σου blog να βγάλεις έξω την οργή σου και τις γνώσεις σου.
     
  • Μη πέφτεις θύμα φιλελεύθερων παπαγάλων και κόκκινων ψευτοσωτήρων: τη λύση θα τη δώσεις εσύ μαζί με τους ομοίους σου με αυτο-οργάνωση και αλληλεγγύη, δεν χρειάζεσαι μεγάλο αρχηγό. 
  • Θυμήσου τί είπε η Λούξεμπουργκ για τις εκλογές: αν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν παράνομες!
     
  • Σε κάθε ευκαιρία δείχνε την αντίθεσή σου με το σύστημα και μίλα σε έμπιστους φίλους και γνωστούς.
     
  • Αν τελικά βρεις δουλειά, βοήθα τους άλλους εργαζομένους εκεί να αυτο-οργανωθούν και αμυνθείτε όλοι μαζί με άγριες απεργίες σε κάθε νέα απόλυση ή ατασθαλία του εργοδότη, χωρίς να μειώσεις τη συμμετοχή σου σε συνελεύσεις, πορείες και στέκια-καταλήψεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.