Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κατά τα άλλα "εθνική κυριαρχία"

Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και κρίσης εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές προς το ευρώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των Υπουργών Οικονομικών των 16 χωρών της ευρωζώνης.

Η Κομισιόν παρουσίασε και επίσημα τις προτάσεις της για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Η υποβολή των προυπολογισμών των κοινοτικών χωρών στην Επιτροπή, το Γιούρογκρουπ και το ΕΚΟΦΙΝ πριν από την έγκριση τους από τα εθνικά κοινοβούλια ώστε να διασφαλισθεί ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν θα εκφεύγουν του κοινοτικού ελέγχου.
Tην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας με ειδικές δεσμεύσεις για την διατήρηση όχι μόνο των δημοσίων ελλειμμάτων αλλά και του δημοσίου χρέους σε χαμηλά επίπεδα (σ.σ. 60% του ΑΕΠ κάθε χώρας),
Η επιβολή προστίμων (ποινών) σε χώρες που δε θα σέβονται τις διατάξεις του Συμφώνου με την στέρηση των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν από το Ταμείο της Συνοχής.
Η σύσταση μετά το 2013 ενός Ταμείου Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα παρέχει μεν δάνεια στις χώρες που κινδυνεύουν, πλην όμως με πολύ αυστηρούς και περικοπές στους προυπολογισμούς τους, ανάλογους αυτών που επιβάλλει το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.