Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Cogito ergo sum («Σκέφτομαι άρα υπάρχω», Καρτέσιος).

Μήπως τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε consumo ergo sum («καταναλώνω άρα υπάρχω»);



Οι όροι ζωής στον καπιταλισμό επιβάλλουν την πειθάρχηση και την κατανάλωση. Και αν για την πρώτη φροντίζει σε μεγάλο βαθμό το κράτος, για τη δεύτερη φέρουμε και εμείς κάποια ευθύνη.

Ένα ολόκληρο κομμάτι του τριτογενή τομέα παραγωγής ασχολείται διαρκώς με το πώς θα διαφημίσει καλύτερα τα προϊόντα, πώς θα τα κάνει ελκυστικότερα και θα τα πουλήσει καλύτερα. Ύστερα ένα ολόκληρο σύστημα προστάζει: Καταναλώστε περισσότερο! Θεάματα, εμπορεύματα, διασκέδαση…

Τα πενιχρά που εισπράττουμε πουλώντας την εργασιακή μας δύναμη, τα επιστρέφουμε πάραυτα καταναλώνοντας- αναπαράγοντας και δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κυρίαρχα πρότυπα του φαίνεσθαι και της ανέλιξης μέσω της κατανάλωσης-. Αρκετά όμως με τις διαπιστώσεις.

Tο Σάββατο είναι η ΑΠΕΡΓΙΑ της εργατικής Πρωτομαγιάς. Μια πρωτομαγιά με φόντο τη γενικευμένη κρίση, τις μαζικές απολύσεις, τη βάναυση επίθεση σε εργασιακά κεκτημένα, την ανεργία, την επισφάλεια τη φτώχεια στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθωσης των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των χαμηλότερων στρωμάτων με τη βούλα του “μηχανισμού στήριξης” ΕΕ και ΔΝΤ. Πολλοί από εμάς θα επιλέξουμε να απεργήσουμε, να κατέβουμε στο δρόμο και να διαδηλώσουμε. Σταματάμε την παραγωγική διαδικασία, μπλοκάρουμε τους δρόμους των εμπορευμάτων και επιχειρούμε να χτυπήσουμε ό,τι διασφαλίζει τους όρους της αιχμαλωσίας μας. Μια μικρή εκτροπή της ανιαρής καθημερινότητάς μας. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία να πληρώσουν λογαριασμούς ή να επισκεφτούν τα καταστήματα. Τελειώνοντας την πορεία θα δούμε τα μαγαζιά του κέντρου να γεμίζουν. Καφενεία, εστιατόρια και μπαρ είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο, που λίγο πριν μπορεί να επέλεξε να απεργήσει και να διαδηλώσει. Φυσικά σ’ αυτούς τους χώρους επιβάλλεται να ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ κανονικά όλοι εκείνοι που θα έπρεπε να απεργούν και να βρίσκονται δίπλα μας στο δρόμο. Ό,τι δοκιμάσαμε να κερδίσουμε λίγο πριν συμμετέχοντας στην πορεία για κάποιες εκατοντάδες μέτρα, χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά στο βωμό της κατανάλωσης και της διαμεσολαβημένης/ εμπορευματοποιημένης διασκέδασης.

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν ξεκινώντας από αυτή την απεργία να κάνουμε την κριτική μας λίγο πιο αιχμηρή. Ας οπλίσουμε τη συνείδησή μας λίγο καλύτερα. Σ’ αυτή και σε κάθε απεργία ας μην πατήσουμε το πόδι μας στα μαγαζιά. Ας δοκιμάσουμε να ξανακαταλάβουμε τους δημόσιους χώρους και να αφήσουμε την επικοινωνία να αναπτυχθεί πέρα από τα όρια που θέτει ο κόσμος του εμπορεύματος. Ας είναι αυτή η απεργία η αφετηρία για να προκαλέσουμε μεγαλύτερες φθορές στις βιτρίνες του…



ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ- ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ




xorostiskarmaniolas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.